VOLIM LJILJANE

UEFA organizira Balkanski kup od 2018. godine, učestvovat će zemlje bivše Jugoslavije

Osnivanje zajedničke lige na području Balkana sve je izvjesnije, a to je potvrdio i predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza koji je u intervjuu za Arenu Sport iznio i pojedine detalje sa posljednjeg sastanka čelnika UEFA-e i nacionalnih saveza.

Na sastanku su bili predstavnici 13 nacionalnih saveza i njima je predstavljen format Balkanskog kupa, odnosno regionalnog takmičenja u kojem bi nastupali predstavnici zemalja bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija). Takmičenje bi se igralo između februara i maja, a nagrade bi bile jako dobre za uslove na ovim prostorima. Planira se da liga/kup počne od sezone 2018/19.

“Prije nešto više od mjesec dana imali smo sastanak u Moskvi gdje su bili predstavnici 13 nacionalnih saveza. Tu nam je iz UEFA-e predstavljeno kako bi moglo u budućnosti da funkcioniše. Oni su to nazvali Balkanski kup i to bi trebalo početi u sezoni 2018/19. Razgovori su još u toku, ali tu bi učestvovali klubovi iz šest zemalja: Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske s tim što ne bi svi imali isti broj predstavnika već bi to bilo različito u zavisnosti od kvaliteta lige”, kazao je Kokeza.

Prema riječima predsjednika FS Srbije šampion tog takmičenja dobio bi 2,5 miliona eura, dok bi prvih 10-ak klubova dobilo minimalno po 700 hiljada eura. Dodao je da takmičenje ne bi ugrožavalo domaća prvenstva.

“Važno je naglasiti da to ne bi ugrožavalo domaća takmičenja i išlo bi paralelno sa domaćim takmičenjima. To bi se igralo između februara i maja. Nagrade za to takmičenje nisu male. Prvak bi zaradio oko 2,5 miliona eura, dok bi u prvih osam ili 10 ekipa, mislim da sam dobro zapamtio, svi dobili minimalno 700 hiljada eura što je jako veliki budžet za klubove sa bivše Jugoslavije”, otkriva Kokeza.

Povezano