UN Ljuti Krajišnici

Bihaćki džudista dobio ponudu čelnika turske džudo reprezentacije

Bišćanin Harun Sadiković, višestruki prvak BiH u džudu, osvajač srebrene medalje na Svjetskom juniorskom prvenstvu, peti na Evropskom seniorskom šampionatu, dobio je ponudu od čelnika turske džudo reprezentacije koju nije lako odbiti.

– Ponudili su mi sportsko državljanstvo Turske. Žele da s njima idem na Olimpijske igre u Tokio. Ukoliko se nešto u mojoj domovini ne promijeni, morat ću to prihvatiti, iako se najiskrenije nadam da do toga neće doći – kazao nam je Sadiković.

Na većinu takmičenja putovao je zahvaljujući roditeljima. Povrede liječi na isti način, iz vlastitog džepa. Ove godine nije uspio otići ni u jedan renomiraniji kamp u Evropi, barem na nekoliko treninga.

Ovaj mladi Bišćanin biranim riječima govori o Džudo klubu „Una“ iz Bihaća i trenerima. Također, i o svima iz sarajevske „Bosne“ te nacionalnog saveza i Olimpijskog komiteta.

– Pokušavaju pomoći, ali nisu oni svemogući. Nisu krivi što je besparica pratilac kako klubova tako i ovog sporta – ističe Sadiković.

Dodaje da je nebriga nadležnih u BiH uvjetovala odlazak na desetine talentiranih sportista, koji su danas već dokazana imena u svijetu sporta.

– Ljubav prema domovini, od koje ne dobiva ništa, sada je na jednoj strani. Na drugoj – vrhunski uvjeti za napredovanje i najbolji mogući tretman u Turskoj. Teško je odlučiti – dodaje na kraju Sadiković.

Portal USN.ba je kasno sinoć razgovarao na ovu temu sa Sadikovićem, koji je kazao da je ipak odlučio ostati u nacionalnom timu BiH ovaj olimpijski ciklus, i ukoliko obezbijedi nastup na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju nastupit će pod zastavom BiH.

“Harun Sadiković će i dalje nositi kimono Bosne i Hercegovine, ovaj olimpijski ciklus sigurno (Tokyo 2020). Odnos države prema sportu se mora promijeniti. Vodiću se onim “Nikad ne pitaj šta ti domovina može dati, nego šta ti možeš dati za domovinu”. Ja sam dao puno, a budućnost je svijetla ako Bog da. Na kraju puta čeka nagrada, a ona je ako Bog da ostvarenje sna i prva olimpijska medalja za BiH , i nakon toga sam svoju dužnost i obavezu prema domovini ispunio!”, poručio je Harun Sadiković.

Ostavi komentar
Povezano